Bytte lås på ytterdør selv

Trenger du Låsesmed? Vi dekker hele Norge!

bytte lås ytterdør

Har du nettopp flyttet inn eller har du mistet nøklene dine? Å skifte en dørlås, og dermed forsikre deg om at ingen uvedkommende har tilgang til hjemmet ditt, er en oppgave du enkelt kan utføre selv.

Forskning viser at i 34 prosent av tilfellene der det skjer innbrudd i hjem, bryter tyvene seg inn via hoveddøren eller inngangsdøren. Ofte skjer dette fordi beboerne glemmer å låse døra i løpet av dagen, men for å sikre et trygt hjem er det essensielt med låser som fungerer godt. I tillegg til at de mange bevegelige delene i en lås kan slites ut over tid, kan det oppstå situasjoner som gjør det nødvendig å bytte ut låsen.

Enhver boligeier kan lære seg hvordan man bytter en dørlås når det trengs, og denne ferdigheten kan være spesielt viktig for de som eier utleieboliger. Fortsett å lese for å få flere tips om når du bør vurdere å bytte låsen på døren, og hvilke steg som er involvert i prosessen med å installere en ny dørlås.

Når bør du bytte dørlåsene dine?

Å kunne bytte en dørlås er en nyttig ferdighet for gjør-det-selv-prosjekter, og er spesielt hendig for de som ofte flytter eller for utleiere. Her er noen vanlige grunner til at du bør skifte ut dørlåsene dine, eller i det minste endre låsesylinderen.

 • Dørlåsen din er ødelagt. Som alle mekanismer med bevegelige deler, blir en lås til slutt slitt. Dette kan komme av å stikke feil nøkkel inn eller rett og slett fra hyppig bruk. Hvis de interne mekanismene er skadet, kan det føre til at nøkkelen kiler seg fast eller blir vanskelig å vri.
 • Du har kjøpt et nytt hus. Nye huseiere bør skifte låser fordi mange entreprenører og selgere kan ha hatt tilgang til huset. Normalt er dette byggherrens ansvar, men din eiendomsmegler bør forsikre seg om at dette blir gjort før overtakelsen.
 • Du har kjøpt et hus fra noen andre. Det er alltid lurt å skifte låser når du flytter inn i et nytt hjem på grunn av usikkerheten rundt hvor mange nøkler som kan være i omløp. Kjøpere har som regel ansvaret for å ordne og betale for dette.
 • Husnøklene dine har blitt stjålet. Hvis du mister en nøkkel eller vet at en har blitt stjålet, bør du som en av de første tiltakene bytte låsene for å forhindre uønsket tilgang til hjemmet ditt. Å endre låsesylinderen er den rimeligste metoden, men hvis den eneste nøkkelen er borte, må hele låsen skiftes.
 • For å få en enkelnøkkelløsning. Det er praktisk å ha en nøkkel som passer til alle dørene i huset, inkludert garasjen. Dette kan du oppnå med en omlåsing, forutsatt at alle låsene er av samme merke. Hvis låsene er fra forskjellige produsenter, må noen byttes ut slik at én og samme nøkkel kan brukes.
 • Etter et innbrudd. Mange huseiere oppgraderer til sterkere låsesystemer etter et innbrudd eller hvis det har vært en rekke innbrudd i området. Moderne låser tilbyr avansert teknologi som kan styrke og forenkle hjemmesikkerheten.

Å skifte lås kan gi en bedre følelse av sikkerhet og er et viktig skritt for å beskytte hjemmet ditt mot uvedkommende. Enten det er for å erstatte en defekt lås, etter et huskjøp, tap av nøkler, ønske om enkelhet med en enkelnøkkel eller som et forebyggende tiltak etter et innbrudd, kan det være en investering i din personlige sikkerhet.

Forskjellen mellom å bytte ut og omlåse en dørlås

Å bytte ut eller omlåse låser kan begge deler hindre gamle nøkler i å åpne døren, men metodene varierer.

 • Å bytte ut dørlåser er den mest omfattende metoden for å oppnå økt sikkerhet. Dette innebærer å fjerne den eksisterende låsen fra døren, inkludert håndtaket hvis det er en kombinert håndtak og lås, og deretter installere en ny lås. Mange moderne låser er laget for å være brukervennlige og kommer med enkle instruksjoner for selvmontering.
 • Omlåsing av dørlåser innebærer å justere pinnene og fjærene inne i låsen for å passe til en ny nøkkel. Dette er nå den mest vanlige metoden for å endre låser i for eksempel leilighetskomplekser. Det er billigere enn å bytte hele låsen, men hvis låsen er skadet eller slitt vil omlåsing ikke løse det underliggende problemet. I slike tilfeller kan det være nødvendig å skifte ut hele låsen.

Verktøy og materialer du trenger:

 • Målebånd
 • Trekile
 • Stift
 • Unbrakonøkler
 • Skrutrekker med flere bits
 • Universalkniv
 • Dørlåssett

Prosjektoversikt:

 • Arbeidstid: 40 minutter
 • Total tid: 60 minutter
 • Ferdighetsnivå: Nybegynner
 • Estimert kostnad: 300 til 2500 NOK

Før du starter:

Selv om det er mange små deler som beveger seg inne i en lås, er selve prosessen med å bytte låsen ganske enkel. Hvis det er første gang du bytter en lås, kan det være utfordrende å vite hva som skjuler seg bak den skinnende dørknappen, spesielt hvis låsen ikke har et tydelig merkenavn. Så, les videre for en steg-for-steg guide om hvordan du bytter dørhåndtaket hvis du trenger å måle eller vurdere hvilken type låsesett du trenger før du kjøper. Vurder et midlertidig låsesystem om nødvendig for å sikre døren mens du ser etter en permanent løsning.

Å fjerne en dørlås og installere en ny kan være utfordrende, spesielt hvis døren ikke ble tilrettelagt korrekt av den forrige installatøren. Det bør ikke være for stramme toleranser. Hvis det er for stramt, kan det hende du må tilpasse åpningene forsiktig med en rasp for at det nye låsesettet skal passe perfekt.

Slik Bytter lås på ytterdør selv

Dørlåser er nå langt mer brukervennlige enn før. Settene kommer med alt du trenger, og mange er universelle, enten for ytterdører eller for dører på innsiden. Denne veiledningen vil fokusere på hvordan du bytter en dørlås til en kodelås, men de fleste av stegene gjelder også for innvendige låser.

Steg 1: Mål opp for den nye låsen.

Det er noen viktige målinger du må gjøre for å forsikre deg om at du kjøper en ny lås som passer til døren din. Selv om de fleste ytterdørslåser passer til de fleste ytterdører, er det best å måle på forhånd for å unngå frustrasjon. Dette er målingene du trenger:

 1. Mål dørens tykkelse. Ytterdører er vanligvis 1¾ tommer tykke, mens tyngre dører kan være 2¼ tommer tykke. Dører som er tykkere enn dette kan kreve at du involverer en lokal låsesmed.
 2. Mål tilbakeslaget. Tilbakeslaget refererer til avstanden fra dørens kant der låsen er installert, til sentrum av det store hullet der dørhåndtaket er installert. Vanlige tilbakeslag er 2⅜ og 2¾ tommer. Eldre eller mer eksklusive dører kan ha lengre tilbakeslag, og da kan det hende du trenger en spesialtilpasset låskasse fra en låsesmed.

Steg 2: Stabiliser døren.

Det å arbeide med en dør som beveger seg kan være vanskelig. For å unngå dette, kan du bruke kiler for å holde døren på plass. Åpne døren halvveis, slik at du har plass til å jobbe fra begge sider. Om noe skulle falle av, vil det mest sannsynlig lande inne i huset. Bruk kiler på begge sider av døren for å sikre at den står stødig.

Steg 3: Ta av de gamle dørhåndtakene

Avhengig av låsetypen og stilen, kan det være nødvendig å fjerne håndtakene for å bytte lås. Noen ganger er det en innstillingsskrue under håndtaket som kan fjernes med en umbrakonøkkel. Andre ganger kan det være et lite hull som tar imot en stift eller en binders (eller den minste enden av en umbrakonøkkel). Sett stiften inn i hullet og trykk for å løsne mekanismen som holder håndtaket på plass. Skyv håndtaket av, og gjenta på andre siden om nødvendig.

Steg 4: Fjern dekkplaten

Hvis skruene som holder sammen de to delene av låsesettet ikke er synlige (de ville normalt sett vært det fra innsiden), er de dekket av en dekkplate. Å fjerne denne kan være litt av en utfordring, men her er stegene du følger:

 1. Let etter en liten innhukning eller en rille langs kanten av dekkplaten der den møter døren.
 2. Plasser en trekile rett mot døren med den spisse enden mot rillen.
 3. Skyv enden av en flat skrutrekker inn i rillen og vri. Sørg for at skrutrekkeren hviler mot kilen, ikke direkte på døren, for å unngå skader.
 4. Lirk dekkplaten av og sett den til side.

Steg 5: Fjern skruene fra den gamle låsen.

Dernest fjerner du skruene som fester låsen til døren. Det er flere skruesett å ta hensyn til: de to som holder sammen håndtakene, de to som fester låskassen til døren, de to for dødlåsen (om relevant), og de to som fester både slagplaten og dødlåsens plate til karmen. Vanligvis vil disse skruene være Phillips-skruer. De som fester håndtakene vil være lange. Når disse er løsnet, vil håndtakene enkelt komme av – de kan til og med det av seg selv. For å fjerne låskassen, skru ut de to skruene som holder den fast i dørens kant. Disse vil være kortere. Når de er fjernet, skyver du låskassen rett ut. Gjenta prosessen for dødlåsen, hvor stegene vil være de samme. Hvis du også skal bytte slagplater, skru løs de to skruene som holder hver plate fast i karmen.

Steg 6: Installer den nye låskassen og dødlåsen.

Når du har fjernet låskassen og håndtakene, inspiser hullene for å forsikre deg om at de er rene og fri for rusk. Hvis de er det, kan du begynne med låskassen:

 • Hvis låskassen er justerbar, sørg for at den er stilt inn på riktig tilbakeslag ved å måle fra kantplaten til det kvadratiske tannhjulet. Juster ved behov.
 • Skyv låskassen inn i åpningen slik at den avrundede siden peker mot dørkarmen.
 • Press den inn i fordypningen på kanten av

døren og bank forsiktig for å sette den på plass.

 • Fest låskassen med de to skruene.

Merk: Hvis låskasseplaten ikke passer nøyaktig inn i fordypningen, kan det hende du må justere dørkanten forsiktig med en tapetkniv.

Dødlåsen installeres på samme måte, men uten en avrundet side og uten justeringsmuligheter. Skyv ganske enkelt dødlåsen inn i hullet sitt og sikre den med de to skruene

Steg 7: Installasjon av nytt håndtak

Nå er tiden inne for å installere de nye låseknappene eller håndtakene. Hvis knappene må tas ut fra låsesettet for installasjon, gjør det nå ved å trykke inn stiften i knappen og fjern den. Følg så disse stegene:

 1. Skyv knappen med nøkkelsylinderen inn i hullet slik at spaken på den går inn i det firkantede tannhjulet i låskassen.
 2. Skyv den indre delen av knappen på spaken slik at den ligger flatt mot døren.
 3. Juster platen på den indre knappen slik at den passer med skruehullene på den ytre knappen og skru deretter inn maskinskruene i disse hullene for å løst feste knappene sammen.
 4. Plasser låsesettet slik at det er sentrert over hullet til knotten, er rettet opp og dekker hele åpningen.
 5. Stram skruene godt.
 6. Installer eventuelle dekkplater over låsesettet og sett deretter på knappene, hvis nødvendig.
 7. Monter slagplatene.
 8. Ta ut kilene og test at både nøkkelen og knappen fungerer som de skal før du lukker og låser døren. Gjenta prosessen for dødlåsen.

Hva koster det å bytte låser?

Forvent å betale alt fra 400 til over 5000 kroner for selve låsen, og legg til minst 2000 kroner (cirka 750 kroner per time) hvis du velger profesjonell installasjon. Men hvis du kjøper din egen lås, kan du sannsynligvis montere den selv på under en time og dermed spare en del penger. Det kreves kun noen enkle verktøy som du mest sannsynlig allerede har, samt litt kjennskap til fremgangsmåten for å bytte en lås. For et omkodingssett som lar deg programmere om låsene selv, forutsatt at det er kompatibelt med låsens merke, vil du betale mellom 150 og 250 kroner. Skulle du ønske at en fagperson utfører denne tjenesten, kan du forvente å betale fra 500 til 2000 kroner.

Det finnes også mer avanserte teknologiske løsninger for dørlåser, men både installasjonsmetoder og kostnader varierer med produktet. Mange nye låser kommer med tastatur og kode for nøkkelfri tilgang, noe som gir deg muligheten til selv å programmere og tilbakestille en kode etter behov. Hjemmesikkerhet kan også forbedres med smartlåser som synkroniseres med telefonen, nettbrettet eller PC-en din, og lar deg låse opp og låse døren fjernstyrt. Smartlåser kan også sende deg varsler hvis døren åpnes mens du ikke er hjemme.

Avsluttende Råd

Når du har sjekket at låsen og nøkkelen fungerer og at håndtakene virker som de skal, kan du regne låsbyttet som fullført. For å øke sikkerheten kan du vurdere å bytte ut en skrue fra hvert hengsel og slagplate med 7,5 cm lange skruer som griper godt inn i dørkarmen. Pass på at du ikke strammer skruene for mye, da det kan føre til at dørkarmen blir skjev. Å bytte ut eller omprogrammere en dørlås bør sees på som en viktig del av din overordnede strategi for å sikre boligen mot innbrudd.

Del dette innlegget

Kanskje du vil like