Hvordan dirke opp en lås? Slik gjør du det!

Trenger du Låsesmed? Vi dekker hele Norge!

dirke opp lås

Er det lov å dirke opp låser?

Det er en vanlig misforståelse at kun nødetater eller sertifiserte låsesmeder lovlig kan inneha verktøy for å dirke låser. Sannheten er at det er lovlig å eie, bære og bruke låspikkeverktøy så lenge du ikke forsøker å ulovlig bryte deg inn i noens hjem med dem. Du kan lovlig eie og ha med deg låspikkeverktøy..

Kort oppsummert

Det er helt lovlig og etisk å eie og lære seg hvordan man dirker opp låser, så lenge man gjør det med ærlige hensikter. Det viktigste er å opptre som en skikkelig og ansvarlig person.

Forståelse av hvordan låser fungerer

Stiftlåser består av et ytre sylinderhus hvor det inne i huset sitter en plugg. Mellomrommet mellom det ytre huset og pluggen kalles for skjærlinjen – og dette er viktig å merke seg. Pluggen har en nøkkelåpning, og når den korrekte nøkkelen er satt inn, kan pluggen rotere og låsen åpnes. På toppen av pluggen finner du en rekke hull som inneholder stifter av ulik lengde, kjent som stiftpinner fordi de berører nøkkelen. Over hver stiftpinne er det en driverpinne som er presset ned av en fjær. Disse pinnene kalles også ofte for “bindende pinner.”

Når det ikke er noen nøkkel i pluggen, vil de forskjellige lengdene på stiftpinnene gjøre at driverpinnene blokkerer ved skjærlinjen, og pluggen kan derfor ikke rotere. Setter du inn en feil nøkkel, vil ikke tennene på nøkkelen løfte stiftpinnene til riktig høyde, og de vil blokkere ved skjærlinjen.

For at pluggen skal kunne rotere fritt, må hver av stiftpinnene og driverpinnene løftes til den høyden der skjærlinjen mellom stiftpinnene og driverpinnene er klar. Når alle pinnene er på riktig plass, vil pluggen kunne rotere – akkurat som når du bruker en riktig nøkkel.

I praksis, når du dirker en lås, bruker du spesialverktøy for å justere posisjonen til stiftpinnene og driverpinnene slik at de justeres til skjærlinjen. Det er hele prosessen – enkel og grei når du vet hvordan det gjøres.

Nødvendige Verktøy for Å Dirke en lås

Det finnes ulike verktøy du kan benytte for å dirke opp en lås. I denne artikkelen vil vi konsentrere oss om å bruke de mest vanlige dirkeverktøyene: et tension wrench (spenningsverktøy) og rake picks (rake dirker). Vi planlegger å skrive om bruk av bump keys (støt-nøkler) og snap guns (dirkepistoler) senere. Under ser du mitt lommeformat dirkesett som jeg fikk fra SEREPick mens jeg deltok på ITS Muster. Dette dirkesettet er laget av titan og inneholder ett spenningsverktøy og flere rake dirker med varierende antall tenner, som gjør det mulig å dirke flere stifter samtidig. Det finnes også en dirk for å angripe én stift om gangen, noe som kan være nødvendig for enkelte låser.

Hvis du er ute etter noe som er litt mer robust, kan du finne dirkesett mange steder på nettet, inkludert Amazon. Ønsker du å være litt av en MacGyver, kan du til og med lage dine egne dirker fra en gammel vindusviskerblad. En binders kan også fungere for å dirke en lås i en nødsituasjon. Ta en titt på vår artikkel om hvordan du kan bruke en binders for låsdirking.

Teknikk for Låsdirking

Å dirke en lås er mer en kunstform enn en eksakt vitenskap. Du må virkelig utvikle en følelse for det. Selv om hver lås er unik, gjelder de samme fundamentale prinsippene på tvers. Den enkleste metoden for å dirke en lås er gjennom en rask og enkel teknikk kjent som raking eller skrubbing.

Plasser Spenningsverktøyet i Bunnen av Nøkkelhullet og Påfør Lett Trykk

Spenningsverktøyet er faktisk nøkkelen (unnskyld ordspillet) til suksessfull låspikking. Mange tror feilaktig, ofte på grunn av videospill, at det er selve dirken som er det viktigste verktøyet siden det er den som faktisk løfter stiftpinnene for å justere dem langs skjærlinjen. Men her er grunnen til at spenningsverktøyet er så essensielt: mens du løfter pinnene med dirken, må du samtidig påføre et dreiemoment på pluggen. Om du påfører riktig mengde dreiemoment, vil driverpinnen passere skjærlinjen, og pluggen vil rotere litt. Når du så trekker dirken ut, vil stiftpinnen falle ned igjen, men driverpinnen vil bli hengende på kanten av pluggen og dermed forbli over skjærlinjen. Her er et diagram som viser hvordan dette fungerer:

Fortsett å løfte pinnene med dirken og påfør jevnt trykk med spenningsverktøyet ditt, inntil alle driverpinnene har passert skjærlinjen. Høres det bra ut? Ok, da kan du sette spenningsverktøyet inn i bunnen av nøkkelhullet og påføre lett trykk i den retningen du ville ha vridt nøkkelen hvis du hadde hatt den. Og med “lett” mener jeg virkelig lett.

Hvis du på fører for mye trykk, vil du bare få driverpinnene til å kile seg fast ved skjærlinjen. Du trenger akkurat nok spillerom til å la driverpinnene reise seg over skjærlinjen, men samtidig nok dreiemoment til at når de begynner å falle ned, vil kanten av driverpinnen gripe tak i pluggen og dermed starte rotasjonen.

Hvor mye trykk er for mye når du bruker et spenningsverktøy?

Hvis spenningsverktøyet ditt bøyer seg betydelig, bruker du trolig for mye kraft. Prøv heller å lene deg mot å bruke mindre trykk enn mer.

Sett Inn Dirken I Toppen Av Låsen

Velg din foretrukne dirk. Personlig foretrekker jeg en rake som har tre kammer; den har åpnet hver eneste lås jeg har forsøkt den på med stor enkelhet. Skyv raken helt tilbake. Mens du Påfører Lett Dreiemoment på Verktøyet, Skrubb Dirken Frem og Tilbake i Nøkkelhullet** Fortsett å anvende et lett dreiemoment med spenningsverktøyet. Jeg bruker venstre hånd til dette. Med høyre hånd, skrubb eller rake innsiden av låskjernen med dirken din. Når du trekker dirken tilbake, løfter du den samtidig litt opp for å legge press på stiftpinnene. Bevegelsen vil se omtrent slik ut:

Gjenta Prosessen til Alle Pinnene Er Korrekt Plassert

Fortsett med å anvende dreiemoment på verktøyet ditt og skrubb stiftpinnene til de alle er korrekt posisjonert. Du må kanskje bruke mer kraft når du nærmer deg den siste eller de to siste stiftpinnene som må posisjoneres riktig. Hvis du ikke gjør noen fremskritt, har du sannsynligvis lagt for mye trykk med spenningsverktøyet. Ta en pause, la pinnene gå tilbake til startposisjonen, og prøv på nytt, og pass på å ikke bruke for mye kraft. Det er alt som skal til! Med denne metoden kan du med suksess dirke opp de fleste stift- og sylinderlåser. Noen ganger kan du møte på låser som krever litt mer finjustering, hvor du må plukke hver stift individuelt. I disse mer kompliserte tilfellene må du kanskje være mer metodisk og lete etter den stiften som motsetter seg mest og dirke denne først, før du gjentar prosessen til alle stiftene er vellykket dirket.

Øvelse, øvelse, øvelse

Som jeg nevnte tidligere, låspikking er mer en kunstform enn en eksakt vitenskap. Den beste måten å mestre det på er ganske enkelt å øve så mye som mulig. Gå til en jernvarebutikk og kjøp deg forskjellige typer av stift- og sylinderlåser, og hold disse i nærheten av arbeidsp

lassen din eller ved sofaen. Ta deg en pause fra arbeidet eller mens du slapper av med TV, og bruk den tiden til å øve på låspikking. Selv har jeg tre eller fire låser liggende i skuffen min som jeg tar frem og øver på i løpet av dagen når jeg har tid. Øvelse gjør mester!

Del dette innlegget

Kanskje du vil like